Kivijalkakaupat murroksessa – ostetaanko kaikki nykyään netistä?

Verkkokauppojen yleistyminen on viime vuosikymmeninä haastanut perinteisten kivijalkakauppojen toimintamallit. Molemmilla myyntikanavilla on omat etunsa ja haasteensa, jotka vaikuttavat sekä kuluttajien ostokäyttäytymiseen että liiketoiminnan strategioihin.

Verkkokauppojen haaste kivijalkakaupoille

Verkkokauppojen edut:

 1. Saatavuus ja mukavuus: Verkkokaupat ovat avoinna ympäri vuorokauden, mikä mahdollistaa ostosten tekemisen milloin tahansa ja mistä tahansa, kunhan internet-yhteys on saatavilla.
 2. Laaja valikoima: Verkkokaupoissa on usein laajemmat valikoimat tuotteita verrattuna perinteisiin kivijalkakauppoihin, joissa tila on rajallinen.
 3. Hintavertailu ja alennukset: Kuluttajat voivat helposti vertailla hintoja ja löytää edullisimpia tarjouksia verkossa, mikä voi johtaa säästöihin.

Haasteet kivijalkakaupoille:

 • Liikenne ja myynti: Verkkokauppojen mukavuus ja saatavuus voivat vähentää fyysisten kauppojen asiakasliikennettä ja myyntiä.
 • Kustannusrakenne: Verkkokaupat eivät yleensä kärsi samasta korkeasta vuokrakustannuksesta kuin kivijalkakaupat, mikä voi antaa niille kilpailuedun hinnoittelussa.

Kivijalkakauppojen edut ja haitat

Edut:

 1. Henkilökohtainen palvelu ja kokemus: Kivijalkakaupoissa asiakkaat voivat saada henkilökohtaista palvelua, ja monet arvostavat mahdollisuutta nähdä ja kokeilla tuotteita ennen ostoa.
 2. Välitön saanti: Ostokset saa heti mukaan ilman toimitusaikaa, mikä on etu erityisesti kiireellisissä ostostarpeissa.
 3. Elämyksellisyys ja uskollisuus: Fyysiset kaupat voivat tarjota elämyksellisen ostokokemuksen, joka voi vahvistaa asiakasuskollisuutta.

Haitat:

 1. Rajoitetut aukioloajat: Useimmat kivijalkakaupat eivät ole avoinna ympäri vuorokauden, mikä voi olla haitta asiakkaille, jotka haluavat tehdä ostoksia iltaisin tai viikonloppuisin.
 2. Rajoitetumpi valikoima: Fyysinen tila voi rajoittaa tuotevalikoimaa, mikä voi johtaa siihen, että asiakkaat kääntyvät verkossa toimivien kilpailijoiden puoleen etsiessään tiettyjä tuotteita.

Vaikka verkkokaupat haastavat kivijalkakauppoja monin tavoin, molemmilla myyntitavoilla on omat etunsa, jotka voivat houkutella erilaisia asiakassegmenttejä. Monet yritykset hyödyntävät sekä verkkokaupan että kivijalkamyymälöiden yhdistelmää tarjotakseen monipuolisen ja kattavan asiakaskokemuksen. Jatkossa on todennäköistä, että digitaalisten ja fyysisten myyntikanavien integraatio syvenee entisestään vastaamaan kuluttajien muuttuviin odotuksiin ja tarpeisiin.

Muutos ei koske vain verkkokauppoja, myös yhä useampi hakee lainaa netistä

Pankkisektorilla on nähtävissä samankaltainen suuntaus, kun yhä useampi asiakas siirtyy käyttämään digitaalisia palveluita. Verkkopankit ja muut digitaaliset rahoituspalvelut, kuten lainojen vertailusivusto Fiksulaina, ovat tehneet rahoituspalveluiden käyttämisestä nopeampaa ja kätevämpää.

Digitaalisten palveluiden edut:

 • Helppous ja nopeus: Lainan hakeminen verkosta voi olla nopeampaa ja helpompaa kuin perinteisessä pankkikonttorissa asioiminen.
 • Vertailtavuus: Lainatarjouksia on helppo vertailla netissä, mikä auttaa kuluttajia löytämään edullisimmat vaihtoehdot.
 • Mukautuvuus: Digitaaliset alustat mahdollistavat henkilökohtaisemmat rahoitusratkaisut ja joustavamman asiakaspalvelun.

Sekä vähittäiskaupassa että pankkisektorilla digitaaliset alustat tarjoavat monia etuja, jotka haastavat perinteisten toimijoiden liiketoimintamalleja. Tämä kehitys vaatii kivijalkakaupoilta ja perinteisiltä pankeilta uudistumista ja sopeutumista muuttuvaan kuluttajakäyttäytymiseen, jotta ne voivat pysyä kilpailukykyisinä tulevaisuuden markkinoilla.